Ørettfiske på riktig tunge dager

Ørretfiske: Det er når alt svikter at de gode ørretrådene er dyre. Her har du en håndfull tips som erfaringsmessig kan gi fast ørret selv på de riktig tunge dagene.
Ørretfiske: For å lykkes med ørretfiske på riktig tunge dager, er stikkordet å prøve noe nytt! Som for eksempel en jigg med en markklyse på. Det lar en vrien ørret seg friste av!

 

1. Rigg en jigg. Små, fiskelignende softbaits, såkalte shadjigger, er også uovertrufne til ørretfiske. De fiskes best på enkeltkrok bak en såkalt ørretbombe eller med et glidende søkke 50–100 cm foran.

 

2. Tilpass stang og snøre. Det blir stadig vanligere å bruke stumme multifilamentsnører til kasteslukfiske, blant annet for å øke kastelengden. Slike snører er imidlertid et dristig valg i kombinasjon med ei kort og forholdsvis stiv stang, ettersom ørreten ofte kjemper i rykk og napp.

 

3. Fisk etter sluken. Noen ganger under ørretfiske synes fisken å være redd for å bite, selv om den følger etter sluken. Løsningen kan være å montere en senestump mellom sluken og ei flue, eller å bruke flue som opphenger foran sluken.

 

4. Krokbytte på spinnere. Det er litt mer kronglete å bytte kroker på en spinner enn på en sluk. Resultatet er at de fleste gir blaffen, noe som kan koste deg ditt livs fisk. Har du en avbiter, klipper du bare av kroken og monterer en ny i en splittring eller to. Verre er det ikke!

 

5. Jigghode med meitemark. Til abborfiske bruker mange en såkalt grub på et fortynget jigghode med krok. Det fungerer selvsagt også til ørret. Det gjør også et jigghode med en fristende meitemarkklyse!

 

6. Dupp og små wobblere. Når ørret er i «dessertmodus», kan en liten wobbler, som ellers er håpløs å kaste med, en meter eller halvannen bak en saktesynkende ørretbombe være det som gjør susen! Prøv også med tubeflue etter duppen hvis deter storfisk på gang.

 

7. Unngå overflatekamp. Under kjøring vil enkelte ørreter opp i overflaten, og ikke sjelden ender dette med at vi mister dem. Problemet kan unngås ved at presset minkes, ved at stangtuppen holdes lavt og i enkelte tilfeller at den stikkes under vann.

 

8. Kjøring av ørret. En fisk som ikke er klar for håving bør kjøres på lang line og ikke for grunt vann. Senk presset hvis en stor fisk tilsynelatende ikke yter mye motstand. Svært ofte våkner den til dyst på kort line, og det er da taket ofte glipper.

 

9. Landing av stor ørret. Mange (store) ørreter mistes i landingsøyeblikket. Ofte fordi fisken kommer under ei rot eller fordi motlys gjør at vi ikke klarer å håve korrekt. Planlegg landingssted og sjekk lysforholdene så snart fisken sitter på kroken.

 

10. Opphenger. Monter en senestump mellom sluken og ei flue, eller bruk ei flue som opphenger foran sluken. Det kan være nok til at en ørret lar seg friste under ørretfiske…