Slik får du fisk i saltvann

Slik får du fisk i saltvann

Norge har mye fisk sammenlignet med andre land. Næringsrikt kystvann og sterke strømmer gjør at det er lett å få fisk i sjøen. Utstyr til saltvannsfiske avhenger av om du skal fiske fra land eller fra båt – men fisket er gratis!

Husk at myndighetene har innført minstemål også på saltvannsfisk. Her kan?? du lese mer om /fiske/Sider/Minstemål-fisk.aspx gjeldende minstemål.

For vanlig fiske langs kysten etter fisk av «normal» størrelse, trenger du ikke kostbart utstyr. Et håndsnøre er fortsatt svært effektivt og enkelt å bruke. På grunt vann ned mot 10-15 meter er det absolutt å anbefale dersom du fisker fra båt eller brygge.
Skal du fiske litt dypere med tyngre pilker, er det flere som velger såkalte «båtstenger». Dette er korte, litt stive stenger med multiplikatorsnelle. De ser ut som havfiskeutstyr, men er tilpasset et lettere båtfiske. Disse er ganske rimelige i pris, og finnes i de fleste sports-og båtforretninger. Stanga bør være såpass stiv at du minimum kan bruke pilker på 50 gram, men dette avhenger selvfølgelig av hvor store pilker du tror du kommer til å benytte. Snøret skal være tilpasset utstyret. Til det meste av fiske fra båt holder det med sene på ca 0,45 mm.

NJFFs fisketips: Torsk

Fra land:
Fisk på bunnen med sildesluk eller stor jigg. Makrell eller fjæremark er gode agn. Velg stor krok og søkke som gir lange kast.

Fra båt:
Fisk dypt med pilk på 40-100 g. Torsken er glupsk, så bruk gjerne større. Fisk fra fjæresteinene og ned til 40-50 meter. Bytt plass om det ikke skjer noe innen et kvarter.

Vær utålmodig!
Ellers kan du også bruke samme stang som du bruker fra land, men lange stenger er alltid kronglete i båt, særlig hvis det er flere om bord. Likevel er det ofte effektivt å kaste fra båt, så tilpass utstyret etter forholdene, og følg med hvor du veiver med fiskestanga.

Fiske fra båt er kanskje det enkleste fisket. Her som ellers er det viktig å leite seg fram til der fisken står. Får du ikke fiske etter 10-15 minutter, er det lov å være utålmodig og heller prøve en annen plass.

Pilking:
Den enkleste formen for pilking er å la pilken med opphengerne synke helt til bunnen og heve den opp en liten halvmeter, før en starter med å dra snøret opp og ned. Pilk med rykk på en god halvmeter, men la gjerne pilken henge rolig noen sekunder innimellom. La den også synke helt ned til bunnen av og til for å sjekke at det ikke har blitt dypere mens båten har drevet.
Agnfiske er også som oftest mest effektiv nede ved bunnen. Men her skal du ikke rykke slik du gjør under pilking! Det kan likevel være fornuftig å bevege litt på agnet innimellom dersom sjøen ligger blank som et speil.

Et lite luretips:
Noen ganger fisker pilken bedre dersom en fester en liten makrellbit på krokene – det er i hvert fall verdt forsøket!

NJFFs fisketips: Sei
Fra land: Seien flytter seg mye, fra et stykke over bunnen til tett oppunder overflaten. Prøv derfor ulike dybder. Bruk sildesluk som ikke er så kompakt og tung.
Fra båt: Dykker mange måker? Da er sjansen stor for sei eller makrell! Fisk i utkant av der det plasker mest; da kommer du forbi småfisken som ofte går høyest. «Blindfiske» etter sei går også fint, men flytt deg ofte og prøv alle dyp!

Fiske fra land
Fra land behøver du ikke så kraftig utstyr som i båten. Ei stang på 9-12 fot tilpasset slukvekter opp til 30-40 g går til det meste av fisket langs Norskekysten. For det meste av fisket holder det med snøre på ca 0,30-0,35 mm eller multifilamentline med bruddstyrke på om lag 10 kg.

Til fiske fra land vil de fleste ha mest glede av en vanlig haspelsnelle – husk å velge snelle som rommer ca 200 m sene av passelig tykkelse.

Pilker, sluker og jigger:
Pilker er så mangt. Fra båt bør du velge en pilk som er såpass tung at den hoder seg noenlunde rett under båten selv med litt avdrift. Pilker fra 40 g og oppover er stort sett brukbare. Jo dypere du fisker, jo større blir behovet for tyngre pilk, eller en pilk med mindre overflate.
Du kommer langt med et utvalg av sildesluker på 15-40 g. Skal du fiske nær bunnen, velger du en mer kompakt sluk – f.eks Stingsilda. Skal du fiske på grunnere vann, bruker du en skjesluk som har større bæreflate og som dermed kan fiskes over grunnere områder.
Gummijigger kommer i et utall utførelser og farger. Dette er i praksis kun en krok med et tung blyhode og et gummifisk tredd på. Jigger er beregnet på fiske nær bunnen, og har derfor kroken vendt oppover på ryggen av gummikroppen, slik at den ikke skal sette seg så lett fast. Til sjøfiske velger du normalt relativt store jigger.

NJFFs fisketips: Makrell

Fra land:
Her lønner det seg å stå i samme område hvis du vet det er en god makrellplass. Duppmeite eller slukfiske med opphenger er svært effektivt. Bruk sluker som du kan holde rett under overflata. Litt rykk og napp øker fangsten!

Fra båt:
Makrellen flytter seg i stor fart. Det enkleste er å dorge med makrellhekle eller sluk. Da dekker du store områder. Før eller siden finner du makrellen!

 

Naturlig agn:
Biter av makrellfilet eller agnsild slår aldri feil! Fisker du etter sjøørret med dupp om våren, lønner det seg å benytte hel agnsild så lenge de ikke er alt for store (10-12 cm er perfekt). Bruker du annen hel fisk, må du huske på at det er forbudt å agne med levende fisk.

Blåskjell og reker kan brukes både rå og kokte. Rå er best, men henger dårlig fast, så det kan lønne seg å surre dem fast med f.eks litt sytråd. Fjæremark (den du ser spiralene etter på sand-/ mudderstrand) graver du fram på fjære sjø, 20-30 cm under «ku-rukene» du ser på mudderbunnen.

Spinnfiske:
Gi sluken litt liv ved å variere innsveivingshastigheten, rykk lett i stanga fra tid til annen, eller stopp for å la sluken få tid til å synke ned mot bunnen igjen. Fisker du makrell eller sei som går høyt i vannet, starter du innsveivningen ganske raskt og setter litt fart på sluken av og til.

Ikke bli stående på samme plass time etter time. Mest fisk får du nesten alltid når du fisker aktivt både med fiskeredskap og bein.
Jiggen fiskes nede ved bunnen eller litt oppe i vannet. Enkelt forklart lar du jiggen synke til bunns og fisker den rykkvis inn mot land, slik at den for hvert rykk «hopper» opp i vannet for så å synke ned til bunnen igjen. Skal du bruke ordinær sluk/ pilk til dette, må bunnen være helt fri for tang og stein, ellers setter du deg fort fast. Jigger derimot er ideelle til dette formålet nær sagt uansett bunn. Husk å sveive inn løsline mellom hvert rykk!

NJFFs fisketips: Flyndre
Flyndrefiske er primært agnfiske på bunnen. Skrubbe, sandflyndre og rødspette har små gap, så krokene bør være små (str 6). Sand- og mudderbunn er best, gjerne der det ikke er så dypt. Agn med en liten fiskebit, en fjæremark eller et blåskjell. Beveg litt på agnet innimellom ved å vippe det litt mot deg, for så å la det ligge en stund
Fisketider
Flo og fjære er viktig å følge med på. Som regel er fisket best på stigende sjø, gjerne fra et par-tre timer før topp flo og fram til full flo. Der det oppstår strømmer, kan det også være lurt å følge med når floa snur. Da er det ofte en god fiskeperiode. Tidlig morgen og kveld er ellers vanligvis de beste fisketidene i sjøen.

Kontaktperson: Øyvind Fjeldseth.

Kilde NJFF